koorfoto2

 • Het Christelijk Mannenkoor
  “Con Spirito”
  (met geestdrift) 
  Opgericht  1 nov. 1954

 • Repetities

  Con Spirito repeteert op dinsdagavond om 19.45 uur in Sportcentrum "Het Blauwe Meer"
  De Kolk 6
  7091 JJ Dinxperlo.

 • Zangworkshops een succes

  Mede door de enthousiaste wijze waarop onze dirigent Ben Simmes deze workshops heeft verzorgd, hebben vier deelnemers zich aangemeld als lid van "Con Spirito".

Zangworkshops

Update 17 september
Vandaag is de 6e aanmeldingen voor de workshop binnengekomen.
Er zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar.
Kom jij ook vrijblijvend sfeerproeven bij Con Spirito?

Update 2 oktober 2018.
In tegenstelling tot eerdere vermeldingen: op maandag 8 oktober omp 20.00 uur vindt de start van de workshops plaats.
De inloop is vanaf 19.45 uur, de koffie staat klaar en word je door Con Spirito aangeboden.
Er zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar, mogen we ook jou op 8 oktober in Het Blauwe Meer verwelkomen?
Je bent van harte welkom !

Update 12 oktober 2018
Maandag 8 oktober heeft de eerste van de serie van 5 workshops plaatsgevonden. We konden deze avond 5 gastzangers welkom heten.
Vanaf de eerste minuut heeft onze dirigent Ben Simmes de sfeerproevers weten te enthousiasmeren.
Intussen hebben nog 3 belangstellenden zich aangemeld voor de overige 4 avonden.
Wie belangstelling heeft en zelf wil ervaren hoe inspirerend zingen in een mannenkoor kan zijn: je bent maandagavond om 20.00 uur van harte welkom !!

  Nieuws

 

mrt11

Uit de Partituur van maart 2018

Uit de Partituur van maart 2018

Weer een Frühlingskonzert op Gut Heidefeld

Op zaterdag 14 april a.s. zullen de mannen van Con Spirito, nu al weer voor de derde keer, optreden op het fraaie, gastvrije landgoed van de familie Ostermann in Spork.

Voor mij persoonlijk is dit de tweede keer, en wat ik me o.a. nog goed kan herinneren is de opmerking van onze dirigent Ben Simmes: “wat staat hier een prachtige vleugel”. Ook zullen veel zangers zich nog herinneren dat zij er voor de allereerste keer kwamen zingen op het verjaardagsfeestje van mevr. Ostermann.

Toen was het nog min of meer een landgoed in wording, heel anders dan in mei 2016 bij ons mooie dank-je-wel concert voor partners van leden en begunstigers van ons koor. Toen was de verbouwing klaar en tuinen waren aangelegd, hadden enkel tijd nodig om te worden wat ze nu zijn. Na ons concert werd het gecompleteerd met een gezellig café.

Ons ”Frühlingskonzert 2018” op Gut Heidefeld zal qua muziekkeuze veel overeenkomst vertonen met dat van 2016. Het repertoire dat wij gaan vertolken heeft een wat lichtvoetig karakter: van The Beatles tot Boudewijn de Groot, andere highlights uit de popgeschiedenis en evergreens uit 63 Con Spirito jaren.

Fühlingskonzert 2Noteer dus de 14e april vanaf 19.30 uur alvast in uw agenda. De zaalruimte is beperkt en donateurs hebben een streepje voor bij dit concert. Zij ontvangen tijdig een uitnodiging.
Voor ‘n wat serieuzer intermezzo hebben bestuur & muziekcommissie voor deze avond een tweetal gasten uitgenodigd, nl. Pauline Lotichius en Julian Simmes. Van beide musici vind je een nadere introductie elders in deze uitgave. Trouwe volgers van Ben Simmes en Con Spirito kennen Pauline van piano & fluit duetten met Ben tijdens (benefiet) concerten in Amphion & het Nieuwe Dijkhuis theater in Doetinchem. Julian kennen we op de eerste plaats als zoon van…..  en verder werkte  Julian Simmes  mee aan ons “Frühlingskonzert 2016”,  toen hij  samen met  broer Jelmer het thema uit Schindlers List prachtig vertolkte.

Naar mooie zang en muziek luisteren in een schitterende omgeving, wat wil een mens nog meer? Een drankje? Is er ook verkrijgbaar. Zeker zijn van een kaartje? Donateur worden dus! Info hierover staat op: www.conspirito-dinxperlo.nl  

 


 

Warme ontvangst

ontvangstDinsdagavond 30 januari waren we te gast bij de Evangelische Gemeinde in Werth.  De ontvangst was  zeer gastvrij; voorafgaande aan onze Probe-Abend  stond in het Gemeindezentrum  de koffie en thee in voldoende mate klaar, een bonus die we ons ”thuis” niet veroorloven. Bijna iedereen keek- wel of niet stiekem- in het rond om nieuwe gezichten te ontwaren. Helaas, hier niet maar achteraf bleek dat een aantal belangstellenden al met smart in de kerk zat  te wachten op de binnenkomst van de gladiatoren.

Ben had een zeer toepasselijk -veelal Duits- repertoire uitgezocht en kon hiermee goed onze uitspraak testen. Na enige tijd voegden zich een drie-viertal  aspiranten tussen de zangers en deden een goede poging om mee te zingen. Na afloop waren ze positief gestemd.

Helaas kwam de beoogde verjonging deze avond niet helemaal uit de verf en zal de nabije toekomst uit moeten wijzen of we binnenkort wel meer ”koppen mogen tellen. Desondanks ging iedereen met een goed gevoel huiswaarts want het was een prettige kennismaking met onze zuiderburen.

 


 

Als ‘waarom?’ ‘daarom!’ wordt

waarom1Bij de ingang van revalidatiekliniek Groot Klimmendaal in Arnhem zag ik een aantal jaren geleden een opmerkelijk beeld. Het was het beeld van een mens met nauwelijks meer dan een half lichaam. De rechterarm en het rechterbeen ontbreken.
Wie goed kijkt ziet wel hun contouren getekend in het glas, evenals de rechterkant van het hoofd. De arm, het been, een deel van het hoofd, ze zijn er wel, maar het voelt alsof ze er niet zijn. 

Een hersenbloeding heeft ze verlamd. Zonder gevoel en functie hangen ze er doods bij. Het gevoel van hun gemis is vele malen groter dan dat ze er zijn.

Waarom?

Het beeld is gemaakt door de Zelhemse beeldend kunstenaar Wijnand Schoemaker. Nadat hij getroffen was door enkele hersenbloedingen verbleef hij bijna een jaar op Groot Klimmendaal om er te revalideren.

Op een plaquette onderaan het beeld staat een lied met de titel ‘Waarom?’

Goede Vrijdag

waarom2Het glazen deel van het beeld en de eerste helft van het lied met de vraag ‘waarom?’ doen mij denken aan Goede Vrijdag.

De vragen, de woorden, de leeftijd van de man, een eindje boven de 30, op de één of andere manier klinkt er de klacht in mee van die Ene, de zoon van God, die het lijden op zich nam en stierf aan het kruis met ook die vraag op zijn lippen ‘waarom?’ Het moet een vreselijke ervaring zijn om een deel van je lichaam niet meer te kunnen gebruiken. Een stuk van jezelf voelt afgestorven.

Een worsteling is het, vergelijkbaar met de worsteling van Jezus in de hof van Getsemane. Ergens herinnert dat beeld van die mens daar bij de ingang van de revalidatiekliniek mij aan het beeld van de gekruisigde. Het is het beeld van lijden en gemis.

Pasen

Maar soms is er dan ook weer dat wonder van nieuwe kracht:‘En toch laat ik me er niet onder krijgen, toch ga ik door!’ Van die wil getuigt de tweede helft van het lied. Het is een lied van opstaan, misschien wel niet lijfelijk, maar dan toch op zijn minst figuurlijk.    

Een lied van opstaan en verdergaan. Hij wil niet dood. Hij wil leven!     En zo komt de beeldend kunstenaar tot het maken van dit beeld, iets wat hij eerder misschien nog als een onmogelijk iets had ervaren en waarvan hij zich misschien ook wel afvraagt ‘hoe heb ik het in Gods naam voor elkaar gekregen?’

Zo vragen de vrouwen die op de morgen van Pasen bij het graf komen, waar de steen is weg gewenteld, zich ook af wat er in Gods naam gebeurd is. Hoe kan het dat iemand die dood is weer tot leven wordt gewekt en opstaat?

Als ‘waarom?’ ‘daarom!’ wordt

waarom3De dag, waarop ‘waarom?’ ‘daarom!’ wordt. Het beeld en het lied brengen mij ertoe om zo de Paasdag te benoemen. Het ‘waarom?’ verdwijnt naar de achtergrond. In de plaats van alle vragen komt het ‘daarom!’. Niet als een sluitend antwoord op al onze vragen. Wel als een daad van opstaan en verdergaan.

Het moet een bijzondere dag geweest zijn voor de kunstenaar, toen zijn beeld klaar was en werd onthuld, een soort van Paasdag.

Peter Bochanen,
predikant van de Protestantse gemeente te Dinxperlo

 


 

Lou Dynia & Friends

Lou Dynia De in december jl. uitgebrachte dubbel-CD is in muzikale kringen zeer goed ontvangen. De muziekkenner, DJ en recescent Jörg Honsel schrijft in lovende bewoordingen over deze mooie mix van verschil-lende muziekstijlen.

Over Con Spirito schrijft hij: “Der überraschend einsetzende Gesang des Dinxperloer Chor “Con Spirito” sorgt beim Titel ‘Hope’ für Gänsehaut.
Verder op:

“Auch das mittlerweile fast zu tode gecoverte ‘Halleluja ’ habe ich dank der Unterstützung von Con Spirito und Ralf Hübner (violist) so noch nie gehört.”
“Der letzte Song, das Weihnachtslied ‘Stille Nacht’, das Lou zunächst  auf  Englisch anstimmt und das dann von Con Spirito  ebenso eindruks- und kraftvoll  unterstützt wird, gab mit endgültig den Rest.
Ich sage Ihnen: Halten Sie Ihre Taschentücher bereit!
Mehr Gefühl geht nicht.”

Bron: Mein Stadtkurier za 20-1-18

 


 

Stuk > Lekker stuk

Dan komt er weer eens een stuk op je pad. Aangestuurd door de muziekcommissie o.l.v. de dirigent.

Het wordt geïntroduceerd en de kennismaking daarop is weinig zeggend. Net als de toevallige, vluchtige ontmoeting met een vrouw, ergens op straat. Het is dat beiden even de moeite nemen om niet ongezien aan mekaar voorbij te gaan. Maar, meteen daarop gaan de twee weer hun eigen pad, zonder beelden en blijvende herinnering. De vrouw is weer een met alle andere passanten (“Ships that pass in the night”) en ik richt me weer op mijn eigen zaken. Bij de slager aan de Heelweg herken ik haar nauwelijks, doch groet haar terloops toch nog gauw even. Was dat niet die vrouw van toen ...? De gedachte daaraan blijft even hangen en ebt dan langzaamaan weer weg.

't Lijkt warempel wel dat stuk (nr. ???) uit de zwarte map, dat op de dinsdagavond weer tevoorschijn wordt getoverd. Ja, ooit wel eens gezien. Gehoord? Vage beelden ontstaan boven in het dak onder mijn haar. Beelden die nog niets concreets beloven te gaan worden. Pas als er weer aandacht aan wordt besteed zie en hoor ik wat “kop-en-staart”. En, warempel, een speciaal gevoel overvalt me! Het stuk verdwijnt voor onbepaalde tijd in de map. Op een zonnige middag kom ik haar weer tegen. Eerst vraag ik me dan toch weer af: ”Is zij het echt?” Dichterbij gekomen wordt het me duidelijk. Zij is het, maar heeft, vanwege het stralende weer, een metamorfose ondergaan. “Wat een leuk koppie zit daar op! Mooi haar! Mooie ogen!” Zo kun je dat stuk toch beter inschatten. Het werkt op je in en je gevoel krijgt een boost. “Nummer …. uit de zwarte map.” Leuk! Kijken wat er nog is blijven hangen! De vocalen stralen warmte uit. Struikelen over de tekst is er haast niet meer bij. Tijdens het zingen ook eens “stiekem” luisteren naar de samenklank. O, niet gek! Als alle partijen meewerken wordt het echt wat! Ik eigen me het stuk steeds meer toe en ga het koesteren. Dat stuk met dat mooie koppie! Ik kan het maar niet uit mijn hoofd krijgen. Hoe intenser ik er aan denk hoe meer opgewonden ik raak. Hoe zal het zijn als ...?

In gedachten ben ik alleen maar met àlles (het helemáál) tevreden. Er staan en er helemaal voor gaan. Met zijn àllen. Je helemaal kunnen laten gaan, proeven, kwijlen en genieten, gefixeerd op de inhoud van klank en tekst en overdracht. Daar sta je dan van je stuk te genieten. Daar waar je eerst niets mee had, waarvoor geen genegenheid was, waar geleidelijk aan steeds meer liefde voor ontsproot en waar je nu alles voor zou willen geven om het wereldkundig te maken.

M u z i e k!

Niet te bevatten. Raakt de ware liefde en ...

geen duootje, triootje, maar een -TIG'je.

Daar wil ik me graag voor lenen.

N.B. Niet alles wat langs komt maakt zo hartstochtelijk. Er zijn stukken bij die je meteen in vuur en vlam zetten, maar waarbij, na een poosje, de opgedane energie verschrompelt (de zgn. vluggertjes). Daar waar je je voor uit de naad moet werken, zowel op de repetitie als thuis, daarvoor wordt een apart plekje gereserveerd in je binnenste. Dat betekent: ware liefde! En dat houdt stand.

P.S. Ik heb genoten van Duruflé, als intro, bij ons adventsconcert.

 


 

Repetities

De repetities worden  elke dinsdagavond gehouden van 19.45 uur tot 22.00 uur in  het Sportcentrum "Het Blauwe Meer" aan de Kolk 6  te Dinxperlo.
In de maanden juli/augustus hebben we een vakantiestop van ca. 6 weken.

Om de zangprestaties van het mannenkoor op een zo hoog mogelijk peil te houden is een regelmatig repetitiebezoek zeer gewenst.

Bij eventuele verhindering graag afmelden bij uw contactpersoon van de stemgroep:

 • 1e tenoren: Gerrit Schreurs
  0315 - 65 52 90
 • 2e tenoren: Jan Masselink
  0315 - 65 32 04
 • Baritons: Jaap Drok
  0315 - 65 36 82
 • Bassen: Jan Stam
  0315 - 65 19 44

 

Con Spirito
Mannenkoor Dinxperlo