(1797-1828)
Met “Die Nacht” in onze map (en de muziek van “Die Nacht” in ons hoofd) worden we ons bewust dat de toondichter hiervan geen gemakkelijk leven heeft geleefd. Misschien dat met de voordracht door de mannen van Con Spirito Schuberts leven die duiding kan geven. Er zijn, weliswaar, momenten van geluk geweest, maar die vallen in het niet bij de tragedies die hij heeft meegemaakt. Als jonge knaap kreeg hij vioolles van zijn vader en pianoles van zijn broer. Zo jong nog en dan al je mooie stem te mogen laten klinken bij de Wiener Sängerknaben! Hartstikke fraai natuurlijk en iets om dankbaar voor te zijn. Maar de baard in zijn keel gaf aan dat hij in man veranderde. Wèg Wiener Sängerknaben! En dan, als prille tiener en tevens klein mannetje (lengte: 1½ m), voor de klas : Een waar minimeestertje! Wat was hij blij toen hij, 18 jaar oud, met vrienden op kamers kon en die school vaarwel kon zeggen! “Die ettertjes willen tòch nooit naar me luisteren!” Of de vervolgstappen wel tot zijn goede keuzes behoorden, blijft de vraag. Hij verdiende geen rooie cent. Zijn passie was kroeglopen of te wel, cafébezoek. Met zijn kameraden, plezier maken tot diep in de nacht om dan de volgende ochtend de lessen aan zijn leerlingen er bij in te laten schieten. Al met al vergrootte deze levenshouding zijn minderwaardigheidscomplex alleen maar. Zeker als je zijn ambitie in ogenschouw neemt: “Ik tel pas echt mee als ik me kan meten met mijn grote idool: Ludwig van Beethoven”. Een uitzichtloos streven. Alhoewel ……..! Beethovens lof over Schuberts laatste werk tilde de kleine man op. Maar inmiddels was ook hij in de eindfase van zijn leven. Minder dan een jaar na het overlijden van Beethoven, op 31 jarige leeftijd, stierf Schubert. Syfilis deed hem de das om.
Er worden nog steeds werken van Schubert vermist als gevolg van zijn wanordelijkheid. Maar wanneer ze dan soms toch, na zo’n lange tijd pas, boven tafel komen is de euforie des te groter!
Om toch wat extra inhoud aan zijn leven te geven baande Schubert zich, met een snik en een traan, met zijn vriend en zanger Johann Vogl, een weg door de natuur. De geuren en kleuren inspireerden hem en brachten wat geluk in zijn depressieve leven. “Beste meester, beste componist, laat dan ook eens de deur van de kroeg links liggen! Kleed je netjes, rook eens wat minder en breng orde in je chaotische bestaan!” Ja, Conspiritist, da’s makkelijk praoten, zo vanaf de Hollandse kante van de Zoeriksen grenze en ook nog eens 200 jaor nao dato!
Stef Bos verwoordde het zo ….
“Hoe kleiner je bent, hoe groter de ruimte!”
“Hoe dieper het donker hoe mooier het licht!”
N.B. Schubert werd 32 jaar oud. Mozart bereikte de leeftijd van 35. Mozart componeerde > 600 werken. Franz Schubert twee zo veel!! Hij componeerde vaak van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag. Zijn muziek ging doorgaans niet over God, maar hij was zich er van bewust dat zijn bezit aan talenten een geschenk uit de hemel was. Zijn Deutsche Messe is eenvoudig van opzet en daardoor een dankbaar werk voor amateurkoren.
* Dankbaar gebruik gemaakt van “Dé MUZEN” (vijfhonderd klassieke hits) van Toon Verbeek.