Geschiedenis

Koorfoto Spork

Mede oprichter en eerste voorzitter was dhr. Derk Klompenhouwer; er werd gestart met 17 enthousiaste leden/zangers, onder de inspirerende leiding van dirigent dhr. Jan Hofs, (1954-1972) die zich in die tijd op zijn eigen manier met “ledenwerving” bezig hield, eenvoudig door jongemannen op straat aan te spreken en geen neen te accepteren.

Vanaf het moment dat de zeventien mannen voor het eerst bijeenkwamen waren spirit en ambitie voldoende aanwezig om reeds snel in de schijnwerpers te staan. “Con Spirito” bewees immers reeds in de begin jaren, dat het in zijn eigen naam “met geestdrift” de inspiratie vond om zich tot een kwalitatief hoogstaand koor te ontwikkelen.

Dat streven om de zangkunst op niveau in Dinxperlo te kunnen beoefenen, heeft in de loop der jaren het ledental van het koor doen uitgroeien tot een groep zangers die uit de gehele regio komen, waarbij de leden, afkomstig uit de naburige Duitse grensstreek het koor een internationaal tintje bezorgen.

Vanaf de eerste jaren werd regelmatig deelgenomen aan concoursen, waar prachtige resultaten werden behaald en het koor opklom tot de hoogste afdeling onder leiding van dirigent Willem Maatkamp (1972-1985).

Ook mede door de concertreizen die het koor vanaf 1979 maakt is de sfeer bijzonder prettig en harmonieus en de saamhorigheid binnen het koor groot. De concertreizen naar Engeland, Zwitserland, 2x Szubin in Polen, Schwartzwald, Praag, Salzburg, Dresden, Berlijn en de laatste reis naar Vlaanderen in 2014 zijn stuk voor stuk hoogtepunten uit de geschiedenis van Con Spirito.

In de loop der jaren is een breed repertoire opgebouwd, veel nummers worden a capella gezongen. Naast het geestelijke lied, dat een belangrijke plaats inneemt, staan ook stukken uit de Slavisch Byzantijnse Ritus en opera, operette, en musical op het programma.

Inmiddels heeft het mannenkoor in november 2012 zijn vierde CD uitgebracht met de titel “Grenzeloze Kerst met Con Spirito”

Het koor heeft door de jaren heen uitstekende muzikale leiders gehad:

  • Jan Hofs (1954- 1972)
  • Willem Maatkamp (1972- 1985)
  • Ton Scheepers (1986- 1989)
  • Jan Willem Docter (1990- 1991)
  • Ton de Waal (1992- 1996)
  • Emile Engel (1997-2005)
  • en staat sinds 2005 onder de bezielende leiding van Ben Simmes, wiens naam als dirigent garant staat voor succes.

Vaste begeleider aan de piano/vleugel is  Julian Simmes.