Dirigent

Ben Simmes

Ben Simmes (1963) studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij de bekende pianist en pedagoog Herman Uhlhorn.

Hij behaalde in1986 en 1987 de aktes docerend- en uitvoerend musicus met lovende waaderingscijfers van de internationale eindexamencommissie.

Diverse keren nam hij met succes deel aan internationale piano masterclasses onder leiding professor Peter Feuchtwanger(Londen) en de Amerikaanse pianist Christopher Czaja Sager.

Verder vormt hij al jaren een duo met zanger John van Halteren (A’dam), waar ze zich specialiseren in het repertoire van Benjamin Britten. Ook vormt hij een duo met klassiek saxofonist Robert Wijnands (saxoforte). Het repertoire is voornamelijk hedendaagse muziek.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem studeerde hij in 1991 af voor koordirectie, in 1994 in Utrecht voor schola-leider Gregoriaans en in 1995 voor de aantekening kinderkoordirectie.

Naast pianist en pianodocent is Ben werkzaam als koordirigent bij een tweeetal grote mannenkoren dirigeert hij de kamerkoren Bergh’s Vocaal en Luscinia en het jeugdkoor de Ulftse Nachtegalen. Met laatstgenoemde koren won hij diverse prijzen en maakte hij vele buitenlandse concertreizen.

In oktober 2002 was Ben Simmes gastsolist in Tsjechië waar hij met het filharmonisch orkest van Pardubice het eerste pianoconcert van Frédéric Chopin speelde.

Door zijn enthousiasme en uitstraling levert Ben al jarenlang een geweldige boost aan bestaande muzikale kwaliteiten en aan koormuziek in het bijzonder. Mede op basis van zijn persoonlijke eigenschappen (zoals het erg goed kunnen verbinden van groepen mensen) en zijn vele nevenactiviteiten, is Ben Simmes in 2017 een Koninklijke onderscheiding toegekend.