Hoop doet leven’ en ‘Zolang er leven is, is er hoop’.
Het zijn zomaar twee spreekwoorden, die bij mij boven komen. Allebei leggen ze een verband tussen leven en hoop. Leven en hoop hebben met elkaar te maken. Hoop geeft zin aan ons leven en zolang wij mensen leven, is er hoop.
Gevelsteen D’ Hoop, Edam
Hoop hamsteren
We leven nu in een tijd die vraagt om een grote voorraad hoop. Al maandenlang kunnen we niet of nauwelijks gezellig bij elkaar op bezoek of samen lekker uit eten gaan. We kunnen niet leuk een winkel binnenstappen op zoek naar iets om te kopen of om gewoon wat rond te kijken. Het verenigingsleven ligt al een jaar plat. Veel jonge mensen voor wie hun jeugd een tijd is om samen met leeftijdsgenoten te ontdekken wie ze zijn, voelen zich op dood spoor gezet. Aan hun zelfontplooiing is plotseling een halt toegeroepen.
En al die tijd blijven we maar hopen. We hopen dat het vaccineren voorspoedig mag verlopen en dat het ook nieuwe mutaties van het virus kan weerstaan. We hopen dat we snel weer gewoon bij elkaar op bezoek kunnen. We hopen dat de horeca en de winkels weer snel open gaan. We hopen dat koren en muziekverenigingen weer samen kunnen gaan spelen en zingen. We hopen dat jongeren weer samen mogen komen, samen feesten, samen sporten. We hopen en we hopen en we hopen. We hamsteren hoop.
Je kunt alleen hopen als je ergens in gelooft
Hoop neemt ook een belangrijke plaats in het christelijk geloof in. In de brief aan de eerste christenen in Korinthe schrijft Paulus dat drie dingen van groot belang zijn, te weten geloof, hoop en liefde. En hoewel hij de liefde het allerbelangrijkste noemt, mogen we de betekenis van de hoop niet uitvlakken. De hoop staat op gelijk niveau met het geloof. Geloof en hoop gaan hand in hand. Ze horen bij elkaar, zoals Suske bij Wiske, Bassie bij Adriaan en de dikke bij de dunne hoort.
Het geloof legt de basis voor de hoop. Voor de één zal het gaan om het geloof in de toekomst, voor een ander het geloof in zichzelf of in de gemeenschap waar hij of zij deel vanuit maakt. Voor weer een ander ligt de basis voor zijn of haar hoop in het geloof in God. Misschien kun je wel alleen hopen als je ergens in gelooft.
Pasen geeft hoop
Op Paasmorgen gaan drie vrouwen op weg naar het graf van Jezus. Zij hopen niets en zij geloven niets. Zij kennen alleen nog maar diepe wanhoop en ongeloof over wat hen is overkomen. Maar dan komen ze bij het graf en zien dat het leeg is en zij krijgen te horen dat Jezus is opgewekt uit de dood en dat Hij leeft! En zij geloven. En uit dat geloof putten zij de hoop dat hun leven zin heeft. Zij zien weer een uitweg uit hun wanhoop en verdriet. Het geloof in de opgestane Heer voedt hen met hoop.
Nu kunt u tegenwerpen dat het voor die vrouwen gemakkelijk was om te geloven. Zij hebben de opgestane Heer met eigen ogen gezien. Maar is het wel zo gemakkelijk om te geloven dat iemand is opgestaan uit de dood?
‘Het geloof nu is de zekerheid van de dingen, die men hoopt, en het bewijs van de dingen, die men niet ziet’, staat er in één van de Bijbelse brieven. Daarin ligt de kracht van het geloof dat het ons doet geloven in wat we niet zien. Wat we niet zien zal toch waarheid worden. We zullen elkaar straks weer in de armen mogen sluiten. We zullen het leven weer oppakken. We zullen weer samen spelen en zingen. We kunnen weer samen naar de kerk en naar de voetbal. De jonge mensen kunnen weer onbekommerd van het leven en van elkaar genieten. We kunnen weer in vrijheid leven. Misschien dat we ons er straks nog meer van bewust zijn hoe kostbaar die vrijheid is en ook hoe kwetsbaar.
Ik wens u een hoopvol Pasen!
Peter Bochanen,
predikant van de Protestantse gemeente te Dinxperlo
De afgelopen zes jaar heb ik in aanloop naar Kerst en Pasen een bijdrage mogen leveren aan ‘De Partituur’. Steeds heb ik het met plezier geschreven en ik hoop dat velen het ook met plezier hebben gelezen. In juni ga ik met emeritaat en stop ik met mijn werkzaamheden als predikant en daarom is dit ook mijn laatste bijdrage. Het gaat u allen goed!
Mocht u op deze of eerdere bijdragen willen reageren, dan kunt u dit doen per mail naar bochanen@dds.nl . U mag ook bellen naar 0315 – 617070.