ANITA & BEN SIMMES JUBILEERDEN BIJ CON SPIRITO

UIT DE PARTITUUR VAN JUNI 2018

In de mannenkoorwereld is het niet ongebruikelijk, dat een dirigent en pianist(e) gelijktijdig worden aangesteld en dat zij bij het beëindigen van het contract met de dirigent ook weer samen vertrekken.

Kort na het zeer succesvolle Gouden Jubileumconcert – eind 2004-  in Schouwburg Amphion te Doetinchem had dirigent Emile Engel te kennen gegeven toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en medio 2005 te willen vertrekken bij Con Spirito. Pianiste Miriam Versteegen volgde zijn voorbeeld. Het toenmalige bestuur kwam vrij snel tot overeenstemming met de beoogde opvolger Ben Simmes en aansluitend ook met z’n echtgenote Anita Simmes-Dieker een eveneens conservatorium opgeleid pianiste.

Zij heeft ook ruime ervaring als pianodocente aan de Doetinchemse muziekschool en is daarnaast gespecialiseerd in het begeleiden van koren en musici op zowel piano, als (kerk)orgel. Toen in beide vacatures, tot volle tevredenheid van alle partijen, was voorzien, kon verder worden gebouwd aan een Con Spirito, dat moest voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen, die Ben Simmes zichzelf en de mannen van het koor had gesteld.
Al binnen een half jaar na zijn aantreden was de invloed van de nieuwe muzikaal leider merkbaar, een zestal nieuwe leden trad toe, er kwam nieuw repertoire in de mappen, oudere stukken werd een nieuw leven ingeblazen en de presentatie ervan verbeterd. Kortom er werd door iedereen hard gewerkt en mede door invoering van oefen CD ’s met door Ben per stemsoort ingezongen liederen, hadden de zangers meer plezier in het thuis oefenen gekregen en ging ook de uitspraak van het buitenlands repertoire met sprongen vooruit.

Op 3 april 2018 – twaalf en een half jaar later – sprak Bennie Lammers lovende woorden over de jubilaris, had Joost Boersma een bloemetje voor het jubilerende echtpaar, nadat het koor Ben reeds vocaal had verwelkomd met een – “TOAST” Jan van Poppel –  o.l.v. reserve dirigent Ron Janssen.  Traditiegetrouw worden alle koorjubilea bij Con Spirito  gevierd in november tijdens de jaarlijkse brunch. Dan doen we deze huldiging dus nog eens dunnetjes over.
Inmiddels vond Ben het de hoogste tijd om eens met de repetitie te beginnen, want we hadden binnenkort nog 3 optredens voor de boeg.

RG
Foto: Frank Vinkenvleugel.