CON SPIRITO ZANGERS, JE KOMT ZE OVERAL TEGEN

UIT DE PARTITUUR VAN SEPTEMBER 2017

 Hier in de tuinen van kasteel “De Wildenborch” in Vorden zagen we begin augustus tijdens de tv-uitzending over een bijzondere Staringavond  Lodewijk Vredenberg terug. Hij is voormalig Con Spirito zanger en verteller van veel prachtige verhalen, vooral aan de stamtafel.

 

De (oud) zanger van Con Spirito en de IJsselzangers uit Zutphen trad hier begin aug. op,  samen met ’n aantal leden van ‘t Vocaal Ensemble Lochem en alsof het vanzelfsprekend was had Lodewijk de hoofdrol. Hij speelde/was de dichter Mr. Anthony Christiaan Winand Staring, die geboren is op 24 jan. 1767 in Gendringen en later is verhuisd naar het kasteel “De Wildenborch” in Vorden, waar hij in 1840 overleed.

Enige gelijkenis met de dichter kan Lodewijk Vredenberg niet ontzegd worden, zoals u hier ziet. En dat Lodewijk prachtig kan vertellen weet een groot aantal Con Spiritisten al jaren en dat heeft hij ook op deze avond in de tv-uitzending van Omroep Gelderland weer bewezen. Wie hem nog graag eens wil zien, wil ik adviseren naar Programma Gemist, de FB pagina van Vocaal Ensemble Lochem of Kapel Wildenborch, te gaan. Ook op YouTube staat een korte weergave van deze uitzending over de bijzondere viering van het 250e geboortejaar van Mr. Staring.

Op deze links en in bijbehorende info krijgt u ook een idee van andere activiteiten, die vanuit en rondom kasteel en kapel ”De Wildenborch” georganiseerd worden en niet alleen op cultureel vlak, maar ook over fiets- en wandeltochten in deze werkelijk schitterende omgeving.

Op de foto hiernaast ziet u de hoofdrolspelers van deze uitzending, buurtbewoners van het kasteel en de kapel traden op als figuranten bij de twee uitvoeringen eind juli en begin augustus. Het gezongen deel van het programma werd vertolkt door leden van het Vocaal Ensemble Lochem.

Toen Lodewijk nog actief Con Spirito zanger was, woonde hij aan de Aaltenseweg in Dinxperlo en was ie eigenaar van  een autoschade-bedrijf in  Aalten, dat hij wat later omruilde voor een autobedrijf in Winterswijk. Na ‘n tijdje bleek zo’n garagebedrijf toch niet helemaal zijn ding te zijn. Z’n voorkeur bleven schade auto’s hebben, dus werd zijn volgende job bedrijfsleider van een carrosseriebedrijf in Zutphen.

Hij nam afscheid van Dinxperlo en ook van Con Spirito om zich weer aan te sluiten bij de IJsselzangers in Zutphen. De eerste paar jaar na z’n vertrek zagen hem nog heel enkel aan de Stammtisch en een paar keer tijdens een concert. En nu onlangs was Lodewijk op de televisie.

Ach ja, zo gaan die dingen soms. “That’s life”.

Rien Giesen