Een symfonie 

Een symfonie 

Zondagochtend. Vier februari. Aan de eettafel met koffie. Buitentemperatuur 8° C.. Zonlicht, gebroken in een glazen vaas. Radio vier met klassieke muziek  De, o zo bekende Canon van Pachabel.

…♫♫ ♫♫ ♫♫ ♫♫ ♫♫ ♫♫ ♫♫ …

Meegevoerd door zulke mooie klanken droom ik voor me heen en kijk naar buiten, naar de gele kasten achter in de tuin. Ik zie de vliegplank als start- en landingsbaan. Een voor een, en soms met tientallen bijen tegelijk is het een komen en gaan. Zoals de klanken gaan en komen, een voor een en soms met tientallen tegelijk in een overweldigend samenspel.

Een symfonie voor de oren èn een betoverende symfonie achter in de tuin.

Daar zwermen ze uit op zoek naar hùn supermarkt: de “bloeiende” flora. Wat staat er weer een drukte voor de deur. De provisiekast moet vol. Het jonge volk in de kast schreeuwt om voer. En Moeder MOER zal weer alles op alles zetten haar kroost aan te vullen met nieuw grut.

Zo zal het gaan! Als ze tenminste levend de winter uit komen.

Het zit deze winter wel mee! Nauwelijks vorst gehad. Heel wat bloeisel is, stiekem, in kleur de winter door gekomen. Voorjaarsbloemen staan volop in bloei. Krokussen krijgen bezoek van, in onze ogen, overmoedige werksters. De sneeuwklokjes klingelen heen en weer in de milde winterwind. Het wachten is op het eerste bloeiende klein-hoefblad.

 

Het zit deze winter wel tegen! Het was wachten op een koude, broedloze periode. Maar wanneer vroor het? Welk moment is echt geschikt voor onze ingreep? Oxaalzuurbehandeling. Varroamijten. Uitgeroeid? Allemaal? Of ……… .

 

Als alles voor de wind is gegaan, kunnen we straks ons “Geschäft” weer oppakken.

 

Hoe verliep het afgelopen verenigingsjaar?

  • Onze leden vormen onze vereniging en geven ons bestaansrecht. We telden  per 1 januari 2007 29 leden.
  • Wat de activiteiten betreft zijn we zowel solistisch als ge zusterlijk bezig geweest.

-De ledendag ……….

-De informatieavond …………….

-De traditionele nieuwjaarsreceptie ………………..

-In Lievelde …. Gerrit Olijslager …….. de beste snoeiwijze bij fruitbomen.

-Ons gezamenlijke clubblad, De Kwispeldans …………….

-De oxaalzuurbehandeling ………………

 

De Kindersymfonie van Mozart doet me beseffen dat imkers steeds kind blijven in het werken met en het genieten van de bijen. Onverwachte muzikale wendingen doen me denken aan opgeruimde, soms wat narrige volken. Harmonische akkoorden tegenover dissonanten: te begrijpen en tegelijkertijd ongrijpbaar. Maar het totaal wordt de compositie.

Is het in de bijen niet eender: soms zonder kap en beschermende kleding, dan weer dampende pijp, bloemenspuit en handschoenen. De ene keer een vreugde, de andere keer ellende. Maar het totaal is de compositie.

Inleiding jaarverslag 2006 NBV afd. Aalten

Overgenomen uit het boek: