“HET STAAT KLAAR!”

UIT DE PARTITUUR VAN JUNI 2018

Deze app (zie foto) werd door Wim Boomsma verstuurd vanuit de VVNF-tent op dinsdag 24 april om 16.00 uur.

Lekker snel!  Om 15. nul nul uur begonnen en in zestig minuten gefikst! Onder leiding van, de nimmer versagende, Theo en Herman is het:“Handen uit de mouwen!” Vanuit de gesloten aanhanger worden alle onderdelen naar binnen gesleept. Zo’n twintig potige knuisten vinden het niet te min om kilo’s na kilo’s te verplaatsen. Toch wel uniek zo’n kostbaar bezit: Simpele masonite platen, in een aluminium bedje, stralen betrouwbaarheid uit. Al deze onderdelen samen vormen straks het podium van waar af de welluidende mannenstemmen moeten klinken. Straks!!! Eerst moet nog over de opstelling gebrainstormd worden. Gaan er drie delen naast elkaar? Moeten het er vier zijn of meer? Het mooist is om de opstelling van de wekelijkse repetitie na te bootsen en naast je vertrouwde buurmannen te zingen! De achterste rij torent er hoog boven uit: 0,80m hoogte! De daarbij behorende aluminium poten zijn er simpel, m.b.v. klemmen, onder te zetten. Lekker snel!  Om 15. nul nul uur begonnen en in zestig minuten gefikst! Onder leiding van, de nimmer versagende, Theo en Herman is het:“Handen uit de mouwen!” Vanuit de gesloten aanhanger worden alle onderdelen naar binnen gesleept. Zo’n twintig potige knuisten vinden het niet te min om kilo’s na kilo’s te verplaatsen. Toch wel uniek zo’n kostbaar bezit: Simpele masonite platen, in een aluminium bedje, stralen betrouwbaarheid uit. Al deze onderdelen samen vormen straks het podium van waar af de welluidende mannenstemmen moeten klinken. Straks!!! Eerst moet nog over de opstelling gebrainstormd worden. Gaan er drie delen naast elkaar? Moeten het er vier zijn of meer? Het mooist is om de opstelling van de wekelijkse repetitie na te bootsen en naast je vertrouwde buurmannen te zingen! De achterste rij torent er hoog boven uit: 0,80m hoogte! De daarbij behorende aluminium poten zijn er simpel, m.b.v. klemmen, onder te zetten. Om niet te verschuiven worden de platen aan elkaar vastgeklemd. Een en al overleg, maar het blijft  “Niet l.ll.., maar poetsen!” Daardoor blijft de vaart er in. Vòòr de tachtigers komen de stukken met poten van zestig. Ook die worden weer gefixeerd, zodat zelfs de meest onstuimige C. Spiritist zich er veilig op waant. Daar weer een zelfde aantal voor geplaatst, maar nu 40 cm hoog en tot slot de voorste rij van 0,20 m hoog. Indien nodig komen de voorste zangers op maaiveld hoogte. Zo ziet het er uit  in de prachtzaal van Gut Heideveld. Het leuke daarbij is dat eigenaar Rudi Ostermann al zijn vertrouwen schenkt aan de Nederlandse podiumbouwers. Toch is hij steeds in de buurt en voor advies bereikbaar. Hij is tenslotte de algemeen regisseur! Moet er wat verhangen worden? Geen punt! Zet dat schilderij maar ergens (“die Treppe hinauf”) boven.  En dan nu, voor de veiligheid, aan de achter-, de linker- en de rechterkant de balustrade bevestigen. (Alleen de voorkant blijft vrij.)

Òns pronkstuk is nu bijna klaar. Alleen het juiste aantal stoelen moet nog geplaatst worden. Het juweeltje van zaal Ostermann is de Prachtflügel! Van (gemoltoneerde) mantel ontdaan staat deze daar te glimmen van chique, zin om de avond op te tuigen met speelse, rustige en heftige klanken. Dit hangt natuurlijk mede af van zijn “berijder”. (Maar dat zit wel snor.) Klaar! Ja, mooi niet! De zaal moet nog statafelvrij worden gemaakt. De ruimte behoeft stoelen. En niet zo’n beetje ook. Dat wat aanwezig is komt in gelid te staan. (m.b.v. Rudi’s uitgekookte “afstandsinstrument”). Dat, wat nog moet arriveren wordt in stapels van negen m.b.v. een “hondje” aangevoerd en staat even later in de zelfde Ordnung. Dan, om half vier, is het in de ogen van Herr Ostermann tijd voor een lekker, koel  flesje bier. ’s Avonds gevolgd door een alleszins aardig en luchtig concert.  De podiumbouwers doen er na afloop niet moeilijk over om het hele bouwsel in no-time weer af te breken en de zaal voor de volgende happening (= am nächsten Morgen) nogmaals klaar te zetten. Tegen 22.45 uur klinkt uit de mond van Herr Ostermann:”Daarom waardeer ik die Nederlanders zo, omdat ze zo correct zijn bij het aanpakken.” Het lijdend voorwerp van deze opmerking zou ik willen veranderen in “die Con Spirito-zangers”!

Van het zelfde laken een pak op  dinsdag 24 en woensdag 25 april. Locatie: VVNF-feesttent. Voldoende podiumbouwers, andere opstelling

en toch …….. ”het staat zo klaar! En niet door alleen maar de herhaling, want routine is de vijand van de vooruitgang. Elke keer worden er weer nieuwe handigheden geboren.