Irma ten Brinke

Irma ten Brinke

Irma is al heel lang “kind aan huis” binnen de Con Spirito-familie.

Al ruim voor dat ze schitterde in de grandioze “3 onder 1 -Kapconcerten” in 2008 en 2009 hadden wij mogen genieten en profiteren van haar prachtige zang.

Na haar doctoraalexamen Muziekwetenschap studeerde Irma ten Brinke, sopraan, zang in Utrecht en Rotterdam. Ze volgde lessen bij o.a. Maria Acda, Meinard Kraak, Peggy Bouveret (Conservatoire National Superieur, Parijs) en bij Alberto ter Doest, die haar opleidde in Estill Voice Training. Ze behaalde hierin, als één van de weinigen in Europa, haar master- en masterteacher-degree. Tegenwoordig wordt ze gecoacht door de Roemeense tenor Constantin Nica.

In de periode 2007 – 2011 heeft ze wekelijks alle zangers van Con Spirito onderwezen in ademhalingstechnieken, stemscholing, etc. volgens het Estill Voice Training System.

Irma is thuis in de verschillende klassieke muziekstijlen: Met haar flexibele stem bestrijkt ze een zeer uiteenlopend gebied van lyrisch tot licht-dramatisch en beschikt ze over een soepele coloratuur. Ze soleerde o.a. in de grote oratoria van Bach, Händels Messiah en Judas Maccabeus, diverse missen van Mozart, Haydns Die Schöpfung en Stabat Mater, Rossini’s Petite Messe Solennelle en Stabat Mater, Saint-Saëns’ Oratorio de Noël, Mahlers Rűckertlieder en Beethovens Symfonie nr. 9. Ook Verdi’s Messa di Requiem en Pergolesi’s Stabat Mater behoren tot haar standaardrepertoire. Daarnaast vertolkt ze operarollen als Violetta (La Traviata, Verdi), Gilda (Rigoletto, Verdi) en Norma (Bellini).

Ook moderne muziek draagt ze een warm hart toe. Ze soleerde in premières van o.a. Wim Boogman, Jacob ter Veldhuis en Joep Franssens.

Met organist Jan Jansen voerde ze de liederencyclus Die Dinge Singen (2001) van Hans Kox uit in een speciaal aan de componist gewijd minifestival. Daarnaast is ze als koriste verbonden aan Capella Isalana, waarmee ze soleerde in de wereldpremière van Jan Welmers’ Licht en Donker IV, o.l.v. Klaas Stok.

Sinds 2006 maakt Irma ten Brinke deel uit van duo Conserto, waarmee ze o.a. theater- en operaprogramma’s brengt. Haar liefde voor het lied resulteerde in diverse recitals met o.a. gitariste Jaqueline Snel en pianiste Micha van Weers.

Irma treedt regelmatig op bij concerten van Con Spirito en heeft het koor ook een aantal keren vergezeld op haar concertreizen naar Berlijn (2009) en naar Vlaanderen in mei 2014. In Kortrijk is Irma in contact gebracht met Sigiswald Kuijken, een autoriteit op het gebied van oude muziek. De heer Kuijken was zodanig onder de indruk van haar capaciteiten dat hij haar gevraagd heeft voor de rol van de Gravin Almaviva in de opera “Le Nozze di Figaro”van Mozart.

De succesvolle uitvoering van deze opera heeft in juli 2014 plaatsgevonden in het Italiaane Collevecchio.

In 2017 en 2018 mocht Irma meewerken aan twee concertreizen naar China van “La Sinfonia Contea”, het Achterhoeks  symfonieorkest op projectbasis van Joop en Symone Boerstoel. Ook bij Con Spirito zitten een aantal muziekstukken in de parate muziekbibliotheek. Onder andere O Iris und Osisis (Zauberflöte) en  het Ave Verum Corpus en ook Laudate Dominum staan zelfs op de programma van ons a.s. jubileumconcert.

 

Tekst: website www.irmatenbrinke.nl

Foto’s: archief Con Spirito

mz