Wie is toch Pieter De Praetere ?

Wie is toch Pieter De Praetere?
 

Pieter De Praetere is een Belgische countertenor. Als solist legt hij zich vooral toe op concertante barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater.

Pieter is geboren in een muzikale familie. Nadat hij op zijn 10de zijn falsetstem ontdekt had in het kinderkoor van zijn vader, ging hij stemvorming en zang volgen bij Pascal Devreese in Ronse. Op zijn 16de trok hij naar countertenor Steve Dugardin in Antwerpen. Tijdens zijn studies Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent volgde hij bij Hilde Coppé. Kort daarna trok hij naar het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Lena Lootens. Ook vandaag nog zijn coach voor stem en carrière.

Als jonge professionele solist heeft Pieter al een aardig repertoire opgebouwd. Zo vertolkte hij solistenrollen in Messiah van Händel, Stabat Mater van Pergolesi, Gloria van Vivaldi en een aanzienlijk aandeel van cantates, motetten en oratoria van J.S. Bach. Pieter werkte samen met dirigenten en artiesten als Patrick Peire, Philippe Pierlot, Peter Van Heyghen, Beniamino Paganini, Paul Dombrecht, Lode Vercampt, Michel Bisceglia, Hildebrandt Consort, Musica Gloria, Il Gardellino, …

Naast het klassieke concertleven bevindt Pieter zich vaak in het theater. In 2018 ging Franzerl in première, een productie van collectief Aardvork. Franzerl is een theatermonoloog van 8 tot 88 over de muziek en figuur van Franz Schubert, waarin Pieter de titelrol vertolkt. Deze voorstelling is een groot succes in België en is nu bezig aan een tweede jaargang langs de schouwburgen. In november 2019 gaat opvolger Henry in première, waar het collectief vertrekt vanuit de figuur Henry Purcell. Met Theater Walpurgis (BE), Kloppend Hert (BE) en BOT (NL) toert Pieter langs het Oerolfestival Terschelling, Nationaal Theater Denemarken en Wintervuur Antwerpen met de voorstelling  “Wij, de verdronkenen”.

Tekst en foto aangeleverd door Pieter de Praetere.